Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Engines and Mufflers


Engines and Mufflers Having problems or need advice on Engines or Mufflers?


View Poll Results: Did you find this thread helpful?
Very Helpful 7 46.67%
Helpful 4 26.67%
Not so helpful 2 13.33%
No comment 2 13.33%
Voters: 15. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-28-2012, 01:30 AM   #201
HeliTool
Registered Users
 
Posts: 16
 

Join Date: Sep 2009
Location: Nevada
Default

Dude get a clue your doing something wrong. I have 4 of these engines and i can say i never had a problem. Looks like KME took care of you with Parts what up with the bashing? Read the thread no one had your problems.
Is your fuel old or does it have water in it. Nitro collects moisture like a sponge. But your over looking something.


Good Luck
HeliTool is offline        Reply With Quote
Old 04-28-2012, 02:07 AM   #202
crash8384
Registered Users
 
Posts: 40
 

Join Date: Jun 2010
Location: erick, okla
Default

going to try a diff carb this time and maby a diff pipe. not really sure if this is going to help as i truly believe its not a hydra lock issue. but to be honnest im not sure why its doing this.

i have changed my mind and i WILL NOT give in and let this engine kick my @#%

Last edited by crash8384; 05-01-2012 at 08:33 PM..
crash8384 is offline        Reply With Quote
Old 04-29-2012, 05:42 PM   #203
crash8384
Registered Users
 
Posts: 40
 

Join Date: Jun 2010
Location: erick, okla
Default

ok. ive discovered the problem. the case is mis machined.

Last edited by crash8384; 05-04-2012 at 09:27 AM..
crash8384 is offline        Reply With Quote
Old 05-02-2012, 07:16 PM   #204
SpunOut
Registered Users
 
Posts: 224
 

Join Date: Jun 2009
Location: Denver Co
Default

Anybody heard from Jerome in a while?

I sent in a motor for repair eariler this year and It been like 4 months since Ive had it back....I last spoke to him in February and he was waiting on some pistons to be milled...but thats It, I have left several emails, even with different addresses also PM's on here. but still have yet to get a response. His number is no longer on the KME webpage and im out of options....Anyone have any Ideas on how to get ahold of him?
__________________
8FG Super.. Synergy N5C powered by KME .60 & V Bar pro..Fbl Atom 500 w/ V-bar Pro . ...Fbl Trex 450 Sport w/BeastX....Mini ultra stick....Pantera 50 (retired)
SpunOut is offline        Reply With Quote
Old 05-03-2012, 10:22 PM   #205
crash8384
Registered Users
 
Posts: 40
 

Join Date: Jun 2010
Location: erick, okla
Default

check this out and tell me im not doing something right.

engine on the left is a running used one, engine on the right is mine that keeps throwing rods. try to see the 1-2mm diff between the tip of the rod journal to the rearward side of the channel cut out for lower rod clearance. its huge. also my rear bearing on the new updated case is shelded and the running engine is not. also the new back plate i was sent will not fit in the engine that throws rods but will fit in the engine that was sent to me today that runs fine.

in other words looking straight down on the old running engine the journal end is flush with the rear of the clearance channel. on the new engine there is a 1-2 mm space from the 2 points. can this cause my problem, another thing, why is my new updated case and bearing have a sheild on it anyways.

please tell me im not crazy here
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2012-05-03 22.00.47.jpg
Views:	109
Size:	65.6 KB
ID:	313681   Click image for larger version

Name:	2012-05-03 22.01.01.jpg
Views:	93
Size:	65.9 KB
ID:	313682   Click image for larger version

Name:	2012-05-03 22.01.49.jpg
Views:	105
Size:	58.3 KB
ID:	313683   Click image for larger version

Name:	2012-05-03 22.02.02.jpg
Views:	83
Size:	46.5 KB
ID:	313684  
crash8384 is offline        Reply With Quote
Old 05-09-2012, 07:00 AM   #206
Skyr
Registered Users
 

Join Date: Feb 2010
Location: St. Louis mo. United states
Default kme rod

I bought a kme 60 5 weeks ago and after two tanks of gas mine chewed up the lower rod bearing and i couldnt find a rod in stock anyware so after some reserch i found out they dont make engines anymore they stopped them i did get there no. And they did send me one but crap i bought the engine and pipe i have 450 dallors in this and may not be able to get parts so far this rods been fine at 6 tanks of fuel
Skyr is offline        Reply With Quote
Old 05-09-2012, 07:05 AM   #207
crash8384
Registered Users
 
Posts: 40
 

Join Date: Jun 2010
Location: erick, okla
Default

just be patient, the new owners will have there site up and running shortly

www.heliproz.com has parts in stock. just about everything you might need but the con rods
crash8384 is offline        Reply With Quote
Old 05-11-2012, 07:37 AM   #208
Skyr
Registered Users
 

Join Date: Feb 2010
Location: St. Louis mo. United states
Default

Crash8354 i pm u
Skyr is offline        Reply With Quote
Old 05-11-2012, 01:34 PM   #209
aww618
Registered Users
 

Join Date: Oct 2006
Default

Ok guys I am getting frustrated. This is not my first nitro and I am not the only one with one at my field. for the life of me i can not get this engine running right. It is broke in but never saw the power you guys talk about. The engine quit on me once. Rob cherry I don't know how you have that thing running at those needle settings. I tried them and I could not get the thing started way to rich. My needles are now all over the place some one please help nobody knows just what to do. It is in a V50 and the temp out side is 70 elevation is about 600 if that helps. My radieo settings are the same as I had with my os50 and I'm using dx8 with telemetry for temps on the head. Anything ideas will be a help with the needle settings
aww618 is offline        Reply With Quote
Old 05-11-2012, 03:05 PM   #210
aww618
Registered Users
 

Join Date: Oct 2006
Default

I need help! I can not get this engine to run right. I had it running enough to brake it in but never got the power you guys talk about. The engine quit on me once.

Rob cherry I tries your settings and I don't know how you got it to run. It is so rich I can not get it started. My needles are now all over the place.

When it was running ok I had idle just over 1/4 out and main about 1.5 head temps only to 135 using dx8 telemetry. Every click with the main needle seemed to lean it out but no real temp change. And my multi gov could not keep up. Like I said the engine quit on me once. I am at a loss. Not my first engine. Not to say I know exactly how to tune perfectly but my os50 always ran flawlessly. Other guys here dont seem to know what to do either. Tried opening the idle like rob cherry said but I luck. Any help would be great. I'm using radix 620, 2050 head speed on idle up, and 12 pitch on a V50. If this helps it is 70 deg. out and elevation is about 600.

And it is a pain to start I have to feather the throttle to get it going and takes 2-5 tries just to keep it running. Once running seems good except the gov won't keep up when hovering at lower head speed and won't keep up when I do hard clime outs working the engine on the high end. Also with not seeing the power you guys talk about. Again please please help
aww618 is offline        Reply With Quote
Old 05-12-2012, 07:59 AM   #211
Mr.HillBilly
Registered Users
 
Posts: 1,335
 
My HF Map location
Join Date: Feb 2008
Location: Salesville, Ohio
Default

I know my low needle is at .7 turn out from closed, and I think my high is about 1.5

First thing to do is turn your gov. off (rev. limiters also) and keep it off until you get it running good. This motor will smoke a good bit so you may be on the lean side still. If the motor is smoking good and then just stops running for no reason when you are in the air open the HS up about 5 clicks.

I have never been able to get my motor to run good with a gov. so I gave up and just run curves. My motor runs likes to run fast and really likes cold weather.

As you probable noticed temp. guns do not work on this motor so just put your finger on the back plate to see when you are getting too hot.

I hope that helps you out.
Mr.HillBilly is offline        Reply With Quote
Old 05-13-2012, 10:16 PM   #212
joecass2
Registered Users
 

Join Date: May 2006
Location: Wayne NJ
Default

would there be a big incress in power from a OS 55 HZ?
joecass2 is offline        Reply With Quote
Old 07-20-2014, 10:16 PM   #213
Inverse
Registered Users
 
Posts: 7,275
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2010
Location: Western Australia
Default

Anyone still running a KME? Worth the effort? Are parts available?
__________________
Compass 3D+ - OS55 Hyper/Hatori/Vbar
Atom 500
Tarot 450 Pro - AR7200BX
Spektrum DX8
Inverse is offline        Reply With Quote
Old 07-21-2014, 06:45 PM   #214
joecass2
Registered Users
 

Join Date: May 2006
Location: Wayne NJ
Default

I would go with the YS 60SR when I run this engine every one is amazed at the power it has unbogable power. look around you can find it for as cheep as $300.00 brand new
joecass2 is offline        Reply With Quote
Old 10-03-2014, 04:00 AM   #215
trillian
Registered Users
 
Posts: 859
 

Join Date: Apr 2007
Location: London, UK
Default

So is KME totally dead now?

I have a KME 60 that I have not yet used. I got it 2nd hand a while back and just recently started thinking about putting it in an airframe but I'm getting the feeling that it's a dead engine as soon as anything wears out (except bearings). Does it share any parts with current engines?
__________________
2009 TDR, Compass Knight 3D
Robbe Futura SE and Dyna-X, Minicopter Triabolo
Blitz Avro,Trex 500, Beam E4 and Avantgarde, Kasama Dune and Faifa
trillian is offline        Reply With Quote
Old 10-07-2014, 06:10 AM   #216
zosek
Registered Users
 
Posts: 276
 

Join Date: Jan 2009
Location: Slovenia
Default

I think the kme was sold, dont know who bought it though. I've tried to find some resellers, but was unable to find them. If you need some parts, your best bet is to contact motomanmel, if he has some parts left.

I have just started my motor after 1 year. I had some problems with first start, but after that, it started just like it was new. No complaints here.

About power, there is lots of it. I have never tried hyper 55, but my first motor was hyper 50, and the difference is more than noticable.

ps: i've bought the motor from germany (world-of-heli). You want want to try to contact them about parts.
__________________
Matija
zosek is offline        Reply With Quote
Old 10-09-2014, 09:37 AM   #217
trillian
Registered Users
 
Posts: 859
 

Join Date: Apr 2007
Location: London, UK
Default

Thanks zosek,

I have a KME .60 with the KME carb that I bought about a year ago cheap 2nd hand and it's in great shape but I'm wondering now whether I should use it or just hang onto it and sell it when someone needs parts.

It would be going into a custom framed Hirobo SDX and would not really flown that much but it needs more power than I'd get from an OS50 Hyper.
__________________
2009 TDR, Compass Knight 3D
Robbe Futura SE and Dyna-X, Minicopter Triabolo
Blitz Avro,Trex 500, Beam E4 and Avantgarde, Kasama Dune and Faifa
trillian is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Engines and Mufflers


Engines and Mufflers Having problems or need advice on Engines or Mufflers?

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com