Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopters > Aerial Videography and Photography


Aerial Videography and Photography Aerial Video/Photo from R/C Helicopters


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2012, 06:09 PM   #1
granelli
Registered Users
 

Join Date: May 2012
Location: nevada
Default How do I get pack telemetry from 12s setup?

What's the simplest way to go about getting the battery voltage of 2 6s packs wired into 12s on my 700e? I'm using all Spektrum gear already with a dx8.


Thanks
granelli is offline        Reply With Quote
Old 12-10-2012, 07:25 AM   #2
Thalios
 
My HF Map location
Join Date: Jul 2011
Location: Quebec City, Canada
Default

I'm pretty sure the TM1000 can take 12S voltage..?
Thalios is offline        Reply With Quote
Old 12-10-2012, 03:01 PM   #3
FSAMedia
Registered Users
 

Join Date: Oct 2010
Location: Orange County
Default

Spektrum telemetry will sense 12s no problemo.
FSAMedia is offline        Reply With Quote
Old 12-12-2012, 04:30 PM   #4
Goldenhour
Registered Users
 
Posts: 1,716
 

Join Date: Jun 2009
Location: Vancouver,Wa.
Default

Hobbyking Quanum telemetry. About $50. With one unit I monitor one of my 2 5s (10s system) packs. Will work with 6s. I wouldn't fly without it now.
__________________
600e align mechanics Helijive Hc3sx FutabaBLS QuickUK KDEDirect Scorpion Futaba10CHG Thunderpower10s5amp Rotortek620sym telemetryX3 450Pro Realflight5.0 PS1 2xptLeicaDlux5 Gopro3 w/ cheap chinese 2 axis gimbal Pana Lx5 VidDownlink etc, etc
Goldenhour is offline        Reply With Quote
Old 12-13-2012, 01:38 AM   #5
granelli
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: May 2012
Location: nevada
Default

I'd like to use spektrum to do this. Is the tm1000 just play and play for the most part? all I will need is the little sensor, right?

Thanks
granelli is offline        Reply With Quote
Old 12-13-2012, 02:41 PM   #6
Luigi_tuga
Registered Users
 

Join Date: Aug 2011
Location: Portugal
Default

The sensor is a little wire for you to solder.
But tm 1000 will only monitorize the total voltage pack.
Quanum telemetry will give you feedback on 6 cells individually.
The Jeti system can be upgraded and show you 12 cells at the same time+ logging.
__________________
Warp 360 , Tarot Sport 360
T500 AP
MCPX bl PZ StrykerQ DX8
Luigi_tuga is offline        Reply With Quote
Old 12-20-2012, 10:51 AM   #7
AlignKing
Registered Users
 
Posts: 424
 

Join Date: Apr 2012
Location: Dallas, TX
Default

that quanum looks great, but then if I can only monitor one of my 6 cell in my Trex 700 .. hmm not sure how that will work out, whats the likelihood of both battery cells behaving the same in the long run ???
__________________
its not what you fly, its how you fly

AlignKing is offline        Reply With Quote
Old 12-21-2012, 11:14 AM   #8
FSAMedia
Registered Users
 

Join Date: Oct 2010
Location: Orange County
Default

A couple of products to look at.

http://www.jrradios.com/Products/Def...rodID=JRP03438

http://www.horizonhobby.com/products...ensor-SPMA9590
FSAMedia is offline        Reply With Quote
Old 12-22-2012, 11:18 AM   #9
Goldenhour
Registered Users
 
Posts: 1,716
 

Join Date: Jun 2009
Location: Vancouver,Wa.
Default

Quote:
Originally Posted by AlignKing View Post
that quanum looks great, but then if I can only monitor one of my 6 cell in my Trex 700 .. hmm not sure how that will work out, whats the likelihood of both battery cells behaving the same in the long run ???
I charge both my 5s packs together with a Cellpro 10s charger. Hopefully that way both packs get balanced together. And discharged together. I have found slight differences in voltage used. Between a pair of packs after being discharged. But always within .05 to .1 volts. The only time this system let me down was........

I have Four sets of 5000mah/5s packs. One day in my haste in the field I mixed a discharged one with an undischarged one. I basically did an auto to come down. And I lost a battery by overdischarging it. The telemetry said I was good but that dark sound of the motor dieing told me otherwise. Now I mark my pairs. Stupid me.

As long as both packs are full I've never had a problem. In about 80-100 flights I'd guess.
__________________
600e align mechanics Helijive Hc3sx FutabaBLS QuickUK KDEDirect Scorpion Futaba10CHG Thunderpower10s5amp Rotortek620sym telemetryX3 450Pro Realflight5.0 PS1 2xptLeicaDlux5 Gopro3 w/ cheap chinese 2 axis gimbal Pana Lx5 VidDownlink etc, etc
Goldenhour is offline        Reply With Quote
Old 12-22-2012, 12:39 PM   #10
AlignKing
Registered Users
 
Posts: 424
 

Join Date: Apr 2012
Location: Dallas, TX
Default

hmmm, that make sense, ill take your word for it, both batteries should stay very close all the way through the flight ...
whats the benefit of getting individual cell voltage vs TM1000 that only gives you total voltage ?
what if I have a bad cell that drops below 3.2 which is my cut off voltage on the castle 120 HV2, so would my esc shut down of one of the 12 cells go below 3.2 ?

__________________
its not what you fly, its how you fly

AlignKing is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopters > Aerial Videography and Photography


Aerial Videography and Photography Aerial Video/Photo from R/C Helicopters

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com