Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > YGE


YGE YGE ESC Support and Discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-26-2011, 09:43 PM   #41
jacquesjb
Registered Users
 
Posts: 607
 

Join Date: Apr 2008
Location: Bécancour, Québec
Default

Quote:
Originally Posted by joe1l View Post
Key point to remember when setting up a YGE ESC.

1.) the YGE is a gov only type esc like Kontronic in that it REQUIRES a flat throttle curve! If you try to do a linear it will not work well... If you try to use a linear curve on 12S you will strip your main gear immediately... Hence set your throttle curve to something like this.
Are you sure?
With the programming card, we can set the governor off.
There are 3 mode (gov on, gov off, gov store)
Yesterday, I have receive my second YGE 100A and I wanted to try it in my other Outrage without the governor.
Should I give a try or not ?
__________________
2 x Outrage 550: DS610, DS650/Quark, Xera 4020/1000, ESC YGE-100
HDX HC500, CopterX 450 Black Angel

jacquesjb is offline        Reply With Quote
Old 08-26-2011, 09:53 PM   #42
RotaryBliss
Registered Users
 
Posts: 672
 

Join Date: Sep 2008
Location: Seattle-area
Default

I ran my heli for the first few flights with the gov off with an 95-85-95 v curve before I turned it on, although I had calced out my 85% to be my target headspeed at 2300 and all was just fine. I just didnt pound on the collective breaking the heli in..
__________________
Team Tail-in / Helifreak Elite Bacon Awareness Committee
RotaryBliss is offline        Reply With Quote
Old 08-27-2011, 12:14 AM   #43
joe1l
Registered Users
 
Posts: 2,048
 

Join Date: May 2010
Location: Long Valley, NJ USA
Default

Quote:
Originally Posted by jacquesjb View Post
Are you sure?
With the programming card, we can set the governor off.
There are 3 mode (gov on, gov off, gov store)
Yesterday, I have receive my second YGE 100A and I wanted to try it in my other Outrage without the governor.
Should I give a try or not ?
You can run with the gov off but you might have issues holding the tail etc if you start to fly around...There is no advantage to running with the gov off unless you plan on using vbar gov or some other external gov...even then i believe you may need to put it Airplane mode... either way if your were to try to run a throttle curve that was 0 -50-100 you would destroy your main gear. If you guys are looking to do test flights i suggest using the std gov on.

I forgot to mention before but if you are running 12S you will probably need the freewheel off.
__________________
Gaui X7 MSH Brain YGE160HV Xera4035-480 X475 FES MSH Brain YGE120 Xera4020 Gaui X5 MSH Brain YGE90HV Xera 4025
Gaui X6 vbar silver 5.3 YGE120HV 700mx
ElektroRC.com field rep (YGE, MSH, LAHeli)
joe1l is offline        Reply With Quote
Old 08-27-2011, 02:53 PM   #44
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Found this, dunno if its what everybody has heard already or not..
Attached Files
File Type: pdf YGE-RC_Setup_English.pdf (75.7 KB, 91 views)
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-27-2011, 03:30 PM   #45
joe1l
Registered Users
 
Posts: 2,048
 

Join Date: May 2010
Location: Long Valley, NJ USA
Default

Quote:
Originally Posted by scoti333 View Post
Found this, dunno if its what everybody has heard already or not..
That is the RC setup (No Prog Card). If you have a prog card use it, its much easier. If anyone has any questions on YGE feel free to PM me i should be able to get you sorted.
__________________
Gaui X7 MSH Brain YGE160HV Xera4035-480 X475 FES MSH Brain YGE120 Xera4020 Gaui X5 MSH Brain YGE90HV Xera 4025
Gaui X6 vbar silver 5.3 YGE120HV 700mx
ElektroRC.com field rep (YGE, MSH, LAHeli)
joe1l is offline        Reply With Quote
Old 08-27-2011, 05:33 PM   #46
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Crap sorry. Should have read it through..
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-29-2011, 11:56 PM   #47
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Is anyone having trouble storing the settings on the ProgCard? Every time I try to program it's reset when I reboot the card and press enter.. I have power going to the receiver AND to the esc.
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 12:12 AM   #48
Nefarious
Registered Users
 
Posts: 362
 

Join Date: Jan 2011
Location: San Diego
Default

The card is connected to the short programming lead right?

Also, you must power up the ESC first. So plug in flight pack first and the power the prog card.
__________________
Gaui 425
Fusion 50
Nefarious is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 12:44 AM   #49
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Quote:
Originally Posted by Nefarious View Post
The card is connected to the short programming lead right?

Also, you must power up the ESC first. So plug in flight pack first and the power the prog card.
Yes the short lead goes to the card. I have not tried powering the esc first, so maybe that's what's wrong..
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 10:41 AM   #50
dpelletier
Registered Users
 
Posts: 1,265
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2010
Location: South of the Border, Maynard, Massachusetts
Default

Quote:
Originally Posted by joe1l View Post
Key point to remember when setting up a YGE ESC.

you must plug your prog-cable (short cable on ESC) to the prog card and then plug your RX with a 5v power source into the RX..
@ Joe... ?? "plug your RX with a 5V power source into your RX ??
__________________
Hitec Aurora 9, Goblin 500(Building), Synergy E5, Furion 6, Beam E4(v1) FBL, Skookum
dpelletier is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 10:43 AM   #51
Nefarious
Registered Users
 
Posts: 362
 

Join Date: Jan 2011
Location: San Diego
Default

Quote:
Originally Posted by dpelletier View Post
@ Joe... ?? "plug your RX with a 5V power source into your RX ??
He meant plug your RX with a 5V power source into your progcard.
__________________
Gaui 425
Fusion 50
Nefarious is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 10:56 AM   #52
dpelletier
Registered Users
 
Posts: 1,265
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2010
Location: South of the Border, Maynard, Massachusetts
Default

OK so...

ESC is 90 HV with two servo wires... one short (to go to prog card) one long (to go to receiver.
Prog Card has two servo-type connectors (right and left)

1. Disconnect all power
2. Connect ESC short servo wire to "right" prog card connector
3. Disconnect ESC from the Rx
4. Connect Servo wire from Rx (throttle channel) to "left" Prog Card connector
5. Power up ESC (motor disengaged from the main gear)
6. Power up Rx (with 5V power source), which will power up the prog card...

7. Program...(dis, dat and the udder ting...)

8. Remove power from the Rx, which will kill power to the prog card
9. Remove power from the ESC
10. Disconnect prog card from Rx
11. Connect ESC long wire to Rx
12. Disconnect ESC short wire from prog card (tuck it out of harms way).

13. Go fly!

Does that cover it with regards to wiring for programming?
__________________
Hitec Aurora 9, Goblin 500(Building), Synergy E5, Furion 6, Beam E4(v1) FBL, Skookum
dpelletier is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 11:04 AM   #53
Nefarious
Registered Users
 
Posts: 362
 

Join Date: Jan 2011
Location: San Diego
Default

Quote:
Originally Posted by dpelletier View Post
OK so...

ESC is 90 HV with two servo wires... one short (to go to prog card) one long (to go to receiver.
Prog Card has two servo-type connectors (right and left)

1. Disconnect all power
2. Connect ESC short servo wire to "right" prog card connector
3. Disconnect ESC from the Rx
4. Connect Servo wire from Rx (throttle channel) to "left" Prog Card connector
5. Power up ESC (motor disengaged from the main gear)
6. Power up Rx (with 5V power source), which will power up the prog card...

7. Program...(dis, dat and the udder ting...)

8. Remove power from the Rx, which will kill power to the prog card
9. Remove power from the ESC
10. Disconnect prog card from Rx
11. Connect ESC long wire to Rx
12. Disconnect ESC short wire from prog card (tuck it out of harms way).

13. Go fly!

Does that cover it with regards to wiring for programming?
Pretty much... I would just add that you verify all values are what you set them too by cycling power on ESC & progcard before you set the "gov store". Once you have verified everything is as you set it then set the gov store and follow steps 8-12.

Once the gov is set, change your throttle curve to whatever you like and then step 13.
__________________
Gaui 425
Fusion 50
Nefarious is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 11:38 AM   #54
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Thanks. I understand how to do all of that and I've followed Pete from Elektro's YouTube vid to a 'T', but I read further in the included instructions and it said that the HV ESC's won't read back if they are different from v4??
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 02:55 PM   #55
Nefarious
Registered Users
 
Posts: 362
 

Join Date: Jan 2011
Location: San Diego
Default

Quote:
Originally Posted by scoti333 View Post
Thanks. I understand how to do all of that and I've followed Pete from Elektro's YouTube vid to a 'T', but I read further in the included instructions and it said that the HV ESC's won't read back if they are different from v4??
Can't comment on that as my manual was written for the non-HV ESC's that don't have the programming lead. I promptly tossed it in the garbage and worked my way through it with the help of Pete's site & Joe on here.
__________________
Gaui 425
Fusion 50
Nefarious is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 03:17 PM   #56
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Quote:
Originally Posted by Nefarious View Post
Can't comment on that as my manual was written for the non-HV ESC's that don't have the programming lead. I promptly tossed it in the garbage and worked my way through it with the help of Pete's site & Joe on here.
Yea I'm slowly figuring that out
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 03:46 PM   #57
dpelletier
Registered Users
 
Posts: 1,265
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2010
Location: South of the Border, Maynard, Massachusetts
Default

Here is a great post by vikas and joe1l from last December:

http://www.helifreak.com/showthread.php?t=246947&page=3

scroll down to post #48.
__________________
Hitec Aurora 9, Goblin 500(Building), Synergy E5, Furion 6, Beam E4(v1) FBL, Skookum
dpelletier is offline        Reply With Quote
Old 08-30-2011, 04:24 PM   #58
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Quote:
Originally Posted by dpelletier View Post
Here is a great post by vikas and joe1l from last December:

http://www.helifreak.com/showthread.php?t=246947&page=3

scroll down to post #48.
Thanks, I know I'm missing some small step...
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 08-31-2011, 09:01 PM   #59
scoti333
Registered Users
 
Posts: 1,464
 

Join Date: Apr 2010
Location: austin,TX
Default

Well, figured it out. In my included instructions it says the functioning voltage of the ProgCard is 4-6v. I was using 5.8, then I tried a 4.8v NiMH(after numerous emails back and forth from Pete @ ElektroRC of course. Thanx Pete!) and it works perfectly. I'm using it on a 600 Pro but don't know if I can get it to 2500RPM with the gov tho. I was one of those people against the lower tail ratio and such a high headspeed until I tried it! My favorite bird to fly now... Was using the Castle Creamation but given the circumstances I felt I needed a YGE since I run a Kontronik on my Shape 9.0 but didn't want to splurge for one again. I've done a couple of test flights without the gov though with 'v' curves and it's great except the esc wouldn't arm until I changed the endpoints, even after doing a throttle calibration using the card. Thanks everyone who helped!
__________________
-Goblin 700: Crashed but re-building, still needing electronics
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-Goblin 630: CC Ice 120HV, vBar
scoti333 is offline        Reply With Quote
Old 09-02-2011, 12:34 AM   #60
joe1l
Registered Users
 
Posts: 2,048
 

Join Date: May 2010
Location: Long Valley, NJ USA
Default

If you did your throttle calibration with your throttle hold on for the lower point it may cause an issue for certain controllers. For instance on a futaba 8fg throttle hold and 0 are two different values.. throttle hold is usually -125..while zero is -100 or something like that. Hence I suggest doing throttle calibration with throttle hold off and stick set to zero.
__________________
Gaui X7 MSH Brain YGE160HV Xera4035-480 X475 FES MSH Brain YGE120 Xera4020 Gaui X5 MSH Brain YGE90HV Xera 4025
Gaui X6 vbar silver 5.3 YGE120HV 700mx
ElektroRC.com field rep (YGE, MSH, LAHeli)
joe1l is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > YGE


YGE YGE ESC Support and Discussion

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com