Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > MSH Protos > MSH Mini Protos


MSH Mini Protos MSH Mini Protos Helicopter Support Forum


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-15-2012, 03:54 PM   #1
shadco
Registered Users
 
Posts: 1,930
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: NC
Default YGE gov store issues on mini P

I'm having very inconsistent and frustrating issues with Gov store mode on my mini p.

3s setup

Sometimes it starts up and works properly other times it seems to spool up properly but looses enough head speed once I've lifted off to actually settle back down to the ground.

If it does that and I hit T hold once it's on the ground and them come back out of TH it will work fine for the entire flight.

I'm considering going to the skookum gov instead but I understand there are issues with that also.
__________________
Synergy E5-S KDE 600XF MKS HV YGE Vbar : Compass 6HV Quantum 4125 MKS HV YGE Ikon
SAB G500 Savox 4050 KST/MKS HV JIVE 100LV VBAR
Compass Warp Scorpion 2520 MKS YGE SK540 : 130X MCPX BL Nano 14SG DX8
shadco is offline        Reply With Quote
Old 12-15-2012, 09:19 PM   #2
sp00fman
Registered Users
 
Posts: 938
 

Join Date: Oct 2009
Location: Netherlands
Default

does it detect cell count properly?

If you run 6s packs, select the cell count to 6s instead of auto.
__________________
A helis ability to fly is a lot like a magic carpet...IT JUST FLIES! It's magic!
MSH miniPRTOS / PRTOS 500 a better way to fly
GAUI Hurricane 425 & 550
sp00fman is offline        Reply With Quote
Old 12-15-2012, 11:27 PM   #3
soniczen
Registered Users
 
Posts: 407
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2012
Location: San Jose, CA
Default

Are you running similar lipos through the mini? Does the problem occur on a specific pack?
__________________
550e v2, 6S, Ikon, CC ICE 100, CC BEC Pro, 2200rpm, 550mm
Logo 550sx, 6S, Ikon, CC EDGE 100, CC BEC Pro, 2200rpm, 550mm
Compass 6HV Ultimate, 12S, Ikon, CC EDGE 80HV, WR Hercules Super BEC G2, 2100rpm, 600mm
soniczen is offline        Reply With Quote
Old 12-16-2012, 12:05 AM   #4
shadco
Registered Users
 
Posts: 1,930
Thread Starter Thread Starter
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: NC
Default

Quote:
Originally Posted by soniczen View Post
Are you running similar lipos through the mini? Does the problem occur on a specific pack?
They are 3S Gens Ace 25c 2200 mah packs. The ESC counts the proper number of cells. They check out right, all cells show the same voltage. I've checked them right after the problem. If I was using a CC ESC I could check the logs but YGE's don't have logs.

The only thing I can think of is that I run the belt fairly loose and maybe that could be confusing the ESC.
__________________
Synergy E5-S KDE 600XF MKS HV YGE Vbar : Compass 6HV Quantum 4125 MKS HV YGE Ikon
SAB G500 Savox 4050 KST/MKS HV JIVE 100LV VBAR
Compass Warp Scorpion 2520 MKS YGE SK540 : 130X MCPX BL Nano 14SG DX8
shadco is offline        Reply With Quote
Old 12-23-2012, 06:14 AM   #5
Chrysis
Registered Users
 
Posts: 39
 

Join Date: May 2012
Location: Vienna, Austria
Default

Don't think that the loose belt is posing any problems as I run mine loose aswell and my yge gov works flawlessly.

What i recommend trying, is a total reset of your ESC:

First reprogramm the endpoints, but not with the prog card but trough your radio (recommended by YGE).

Then reprogramm every point of your esc in the prog card.

Use the default values for P and I gain of the gov, that seems to work best with the 3s motor, atleast in my experience.

Not gonna go over the whole process of reporgramming your ESC in this post because Mr Mel made a really great video where the whole programming process is shows very well including setting up the gov store mode properly.

__________________
MSH Mini Protos 4s Stretch
SAB Goblin 500
SAB Goblin 700
Chrysis is offline        Reply With Quote
Old 12-23-2012, 07:14 PM   #6
shadco
Registered Users
 
Posts: 1,930
Thread Starter Thread Starter
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: NC
Default

Quote:
Originally Posted by Chrysis View Post
Don't think that the loose belt is posing any problems as I run mine loose aswell and my yge gov works flawlessly.

What i recommend trying, is a total reset of your ESC:

First reprogramm the endpoints, but not with the prog card but trough your radio (recommended by YGE).

Then reprogramm every point of your esc in the prog card.

Use the default values for P and I gain of the gov, that seems to work best with the 3s motor, atleast in my experience.

Not gonna go over the whole process of reporgramming your ESC in this post because Mr Mel made a really great video where the whole programming process is shows very well including setting up the gov store mode properly.

http://www.youtube.com/watch?v=ITCev...PRVeMQ&index=3
So I went thru everything again and on the bench it seems to be behaving better.

Hopefully I can fly tomorrow and see.

Brrrrrr
__________________
Synergy E5-S KDE 600XF MKS HV YGE Vbar : Compass 6HV Quantum 4125 MKS HV YGE Ikon
SAB G500 Savox 4050 KST/MKS HV JIVE 100LV VBAR
Compass Warp Scorpion 2520 MKS YGE SK540 : 130X MCPX BL Nano 14SG DX8
shadco is offline        Reply With Quote
Old 12-30-2012, 04:53 PM   #7
shadco
Registered Users
 
Posts: 1,930
Thread Starter Thread Starter
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: NC
Default

Solved the issues by installing a hobbywing rpm sensor and enabling the SK720 governor.

Much better.

New Thunderpower batteries probably didn't hurt either.
__________________
Synergy E5-S KDE 600XF MKS HV YGE Vbar : Compass 6HV Quantum 4125 MKS HV YGE Ikon
SAB G500 Savox 4050 KST/MKS HV JIVE 100LV VBAR
Compass Warp Scorpion 2520 MKS YGE SK540 : 130X MCPX BL Nano 14SG DX8
shadco is offline        Reply With Quote
Old 01-01-2013, 10:53 PM   #8
Tohtori R
Registered Users
 
Posts: 241
 

Join Date: Feb 2011
Location: Finland
Default

i have always have that same "problem". (with 3s and 6s)

if i dont wait with zero collective until final rpms are there they might not get there every time.
this is not a big problem when you know how to handle it and i have something like 500 flights with this thing.

strange thing is that most of the times it's working like it is supposed to be and makes correct rpm even if i lift it off the ground in the middle of the spoolup.

my friend said he has same thing with some hv yge.
__________________
miniProtos: mini V-BAR(gov also), DS95, DS95i, YGE60, MSH 6s 1300kv, EDGE 353SE, GensAce, R6203SB
ProtosMAX: V-BAR silveline, X8(hbl850/hbl880),Kosmik200cool, X-nova 4530 12N10P 5+4 x 1.4YY 509kv, R6203SB, EDGE693/115, GensAce
Tohtori R is online now        Reply With Quote
Old 01-02-2013, 12:24 AM   #9
ahunter852
Registered Users
 

Join Date: Jun 2012
Location: Hong Kong
Default

i had similar issues, sometimes it would fly fine and sometimes it would suddenly shut off.

Just incase you have issues and still cant figure it out a fellow helifreaker told me it was because my TC (75%) was at the switiching point for the active freewheel or something. i never read or heard anything about it before i was told. but all i did was change my TC and never had problems since
cheers
Alex
ahunter852 is offline        Reply With Quote
Old 01-02-2013, 07:14 AM   #10
shadco
Registered Users
 
Posts: 1,930
Thread Starter Thread Starter
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: NC
Default

Quote:
Originally Posted by shadco View Post
Solved the issues by installing a hobbywing rpm sensor and enabling the SK720 governor.

Much better.

New Thunderpower batteries probably didn't hurt either.

Problem solved on the bench but not with blades on.

It's gotten to a point where the motor won't even start engaged with the drive train.

I'm starting over with the esc connected to a simple receiver and the motor disconnected from the drive train then trying to figure out how to reset the esc to MSH defaults and then going step by step from there.

Desired end result would be working with the SK gov, acceptable end result would be gov store working.

So carefully watching Mr. Mel's video and starting from complete scratch now has everything working with the Skookum gov as it should.

Chrysis thanks for the link.
__________________
Synergy E5-S KDE 600XF MKS HV YGE Vbar : Compass 6HV Quantum 4125 MKS HV YGE Ikon
SAB G500 Savox 4050 KST/MKS HV JIVE 100LV VBAR
Compass Warp Scorpion 2520 MKS YGE SK540 : 130X MCPX BL Nano 14SG DX8

Last edited by shadco; 01-03-2013 at 05:00 PM..
shadco is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > MSH Protos > MSH Mini Protos


MSH Mini Protos MSH Mini Protos Helicopter Support Forum

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com